Fog-Blog

Jaj, mit tegyek, kiesett a kislányom metszőfoga?

Kétségbeesett anyuka hívott fel tegnap, a 9 éves kislánya elesett az iskolában és kiesett a felső, középső maradófoga, mit csináljon, hová forduljon, mi lesz azzal a fogával. Az iskolában szerencsére a szuper tanító nénik tudták a legfontosabb dolgot, hogy ilyen esetben a fogat nedves környezetben kell tartani és minél előbb fogorvoshoz kell vinni a gyermeket, így azonnal hívták az anyukát. A látvány és maga a hír is ijesztő, sajnos gyakoriak manapság a fogbalesetek ebben a korban. A suliban a fogat a gyerek szájába tették a nyelve alá és a lelkére bogozták, hogy nehogy lenyelje.

kitört metszőfog gyerekA kislány rendelőnkbe jár pocaklakó kora óta, ismeri a rendelő légkörét, az ott dolgozókat és így semmi félelem nem volt benne, ügyesen hozta a szájában, a nyelve alatt a fogát. Kicsit megsérült még a felső ajka, a homloka és az orra, de ezek a sérülések nem voltak súlyosak. Mivel nagyon fontos ilyen esetekben az időfaktor, így gyorsan kellett cselekednünk, sajnos nem készítettünk képet a kiesett fog helyéről, fontosabb volt a gyorsaság, hiszen 1 óra eltelte után már kicsi az esély a fog és a fogágy regenerálódására. A fogat nyállal együtt egy üvegedénybe tettük, Rtg felvételt készítettünk a fog helyéről, amelyen látszott, hogy a fog tartószerkezete nem sérült, így a fog visszahelyezhető a helyére és megvan az esély a teljes gyógyulásra. Maga a fog is törésmentes volt, a gyökér csúcsa ép volt és már befejeződött rajta a gyökércsúcs záródása, amely fontos a gyógyulás érdekében. Helyi érzéstelenítésben a fogat visszahelyeztük a helyére és kompozit tömőanyaggal rögzítettük a szomszédos fogakhoz. A kis páciensünk nagyon ügyesen segített nekünk a kezelés közben!

FONTOS!!
Sajnos 8-13 év közötti korban a leggyakoribbak az ilyen sportbalesetek, de nem kell kétségbe esni, ha megtörtént a baj, meg kell a fogat keresni, gyorsan biztonságosan nedves környezetbe kell helyezni, erre a száj talán a legalkalmasabb! Természetesen ügyelni kell, hogy a kis páciens ne nyelje le, így a nyelv alatt van a legtutibb helye a fognak! Nem szabad a fogat lemosni, fertőtlenítőszerbe tenni! 1 órán belül fogorvoshoz kell fordulni! Így van csak esély a gyógyulásra!

Dr. Böröcz Ágnes

Mentődoboz fogbalesetekhez
Mentődoboz fogbalesetekhez!
Kapható egy olyan mentődoboz fogbalesetet szenvedett fogak számára a rendelőbe szállításhoz, amelyben a fog biztonságosan szállítható, a benne lévő folyadékban nem károsodik a fog és a szájban szállításnál lehetséges lenyelés is kikerülhető. Iskolák számára is lehetne javasolni beszerzését.
Mozgékony, aktív, sportoló gyerekek szüleinek tanácsolom, hogy legyen a gyereknél és tudjon róla, hogy mit tegyen fogbaleset után kiesett, vagy letört fogával!
#zahnbox #agident

Baleset után egy hónappal!

Kedves kis páciensünk egy hónappal a kiesett fog visszahelyezése után mosolyogva jött kontroll vizsgálatra. Legnagyobb örömünkre a fog panaszmentes, elszíneződés nem látható rajta, utasításunkat betartva természetesen tündéri  kislányunk még nem harap vele, kíméli. A RTG felvételen elváltozás nem látható, mindez szuper érzés számunkra! Hideg sprayvel megvizsgáltuk, hogy a szomszédos fogakhoz képest mit érez a visszahelyezett fog, és nagy örömünkre a hideget ez a fog is érezte! Persze ez még nem jelenti a sikeres beavatkozást, de reményt ad számunkra, hogy a fog életben marad és regenerálódik. Egy hónap múlva ismét „randira” hívtuk kis páciensünket, addig is kértük, hogy még harapnia nem szabad, a tisztítását ugyanilyen ügyesen és alaposan végezze, mint eddig, lehetőleg ne üsse meg egyik fogát sem. Kíváncsian, de bizakodva várjuk a következő vizsgálat eredményét!

Fog baleset után egy hónappal

Szolgáltatások

Orvosaink és asszisztenseink az orvostudomány fejlődésével állandóan lépést tartva, folyamatos képzésekkel csapatmunkában arra törekednek, hogy Ön a lehető legkellemesebb környezetben a legmagasabb színvonalú, komplex fogászati ellátásban részesüljön.

Hűségprogram

Hűséges pácienseinknek az Agident Hűség Program keretében évente egyszer ingyenes konzultációt tartunk. A Hűség Programban való részvétel egyetlen feltétele az évente ajánlott szűrővizsgálaton rendelőnkben való részvétele. A kezelésről további részleteket itt találhat.

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzfizetésen lehetőségen túl az alábbi fizetési lehetőségek vannak:
✔ Fizetés bankkártyával
✔ Fizetés SZÉP kártyával
✔ Fizetés egészségpénztári kártyával