2020

Fog-Blog

Jaj, mit tegyek, kiesett a kislányom metszőfoga?

Kétségbeesett anyuka hívott fel tegnap, a 9 éves kislánya elesett az iskolában és kiesett a felső, középső maradófoga, mit csináljon, hová forduljon, mi lesz azzal a fogával. Az iskolában szerencsére a szuper tanító nénik tudták a legfontosabb dolgot, hogy ilyen esetben a fogat nedves környezetben kell tartani és minél előbb fogorvoshoz kell vinni a gyermeket, így azonnal hívták az anyukát. A látvány és maga a hír is ijesztő, sajnos gyakoriak manapság a fogbalesetek ebben a korban. A suliban a fogat a gyerek szájába tették a nyelve alá és a lelkére bogozták, hogy nehogy lenyelje. kitört metszőfog gyerekA kislány rendelőnkbe jár pocaklakó kora óta, ismeri a rendelő légkörét, az ott dolgozókat és így semmi félelem nem volt benne, ügyesen hozta a szájában, a nyelve alatt a fogát. Kicsit megsérült még a felső ajka, a homloka és az orra, de ezek a sérülések nem voltak súlyosak. Mivel nagyon fontos ilyen esetekben az időfaktor, így gyorsan kellett cselekednünk, sajnos nem készítettünk képet a kiesett fog helyéről, fontosabb volt a gyorsaság, hiszen 1 óra eltelte után már kicsi az esély a fog és a fogágy regenerálódására. A fogat nyállal együtt egy üvegedénybe tettük, Rtg felvételt készítettünk a fog helyéről, amelyen látszott, hogy a fog tartószerkezete nem sérült, így a fog visszahelyezhető a helyére és megvan az esély a teljes gyógyulásra. Maga a fog is törésmentes volt, a gyökér csúcsa ép volt és már befejeződött rajta a gyökércsúcs záródása, amely fontos a gyógyulás érdekében. Helyi érzéstelenítésben a fogat visszahelyeztük a helyére és kompozit tömőanyaggal rögzítettük a szomszédos fogakhoz. A kis páciensünk nagyon ügyesen segített nekünk a kezelés közben!
FONTOS!! Sajnos 8-13 év közötti korban a leggyakoribbak az ilyen sportbalesetek, de nem kell kétségbe esni, ha megtörtént a baj, meg kell a fogat keresni, gyorsan biztonságosan nedves környezetbe kell helyezni, erre a száj talán a legalkalmasabb! Természetesen ügyelni kell, hogy a kis páciens ne nyelje le, így a nyelv alatt van a legtutibb helye a fognak! Nem szabad a fogat lemosni, fertőtlenítőszerbe tenni! 1 órán belül fogorvoshoz kell fordulni! Így van csak esély a gyógyulásra! Dr. Böröcz Ágnes Mentődoboz fogbalesetekhez Mentődoboz fogbalesetekhez! Kapható egy olyan mentődoboz fogbalesetet szenvedett fogak számára a rendelőbe szállításhoz, amelyben a fog biztonságosan szállítható, a benne lévő folyadékban nem károsodik a fog és a szájban szállításnál lehetséges lenyelés is kikerülhető. Iskolák számára is lehetne javasolni beszerzését. Mozgékony, aktív, sportoló gyerekek szüleinek tanácsolom, hogy legyen a gyereknél és tudjon róla, hogy mit tegyen fogbaleset után kiesett, vagy letört fogával! #zahnbox #agident

Baleset után egy hónappal!

Kedves kis páciensünk egy hónappal a kiesett fog visszahelyezése után mosolyogva jött kontroll vizsgálatra. Legnagyobb örömünkre a fog panaszmentes, elszíneződés nem látható rajta, utasításunkat betartva természetesen tündéri  kislányunk még nem harap vele, kíméli. A RTG felvételen elváltozás nem látható, mindez szuper érzés számunkra! Hideg sprayvel megvizsgáltuk, hogy a szomszédos fogakhoz képest mit érez a visszahelyezett fog, és nagy örömünkre a hideget ez a fog is érezte! Persze ez még nem jelenti a sikeres beavatkozást, de reményt ad számunkra, hogy a fog életben marad és regenerálódik. Egy hónap múlva ismét „randira” hívtuk kis páciensünket, addig is kértük, hogy még harapnia nem szabad, a tisztítását ugyanilyen ügyesen és alaposan végezze, mint eddig, lehetőleg ne üsse meg egyik fogát sem. Kíváncsian, de bizakodva várjuk a következő vizsgálat eredményét!

Fog baleset után egy hónappal

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!