2020

Fog-Blog

Van-e lehetőség tejfogak gyökérkezelésére?

A tejfogakban is kialakulhat nagy kiterjedésű szuvasodás és gyulladás, ami a kis pácienseknek problémát okozhat. Ilyenkor lehetőség van „gyökérkezelésre”, ami nem azonos a felnőtt fogakon végzett beavatkozással. Sokszor csak a fogbél felső, fogkoronai részét távolítják el (ha a gyökéri rész egészséges), és a gyökéri részt lezárják. A másik variáció, ha kiterjedtebb a gyulladás, a teljes fogbelet el kell távolítani, hasonlóan a felnőtt fogakhoz. A különbség az, hogy ezekbe a fogakba nem kerülhet akármilyen gyökértömő anyag, mert később a fogváltáskor az nem szívódna fel a tejfoggyökerekkel együtt. Tehát egy speciális anyagot kell a tejfogak gyökércsatornájába tenni. Fontos tudatosítani a szülőkben, hogy a tejfogak is ellátandók, a szuvasodásokat és a gyulladásokat ugyanúgy kezelni kell, mert később hatással lehetnek a maradó fogakra. A tejfog gyulladása például az alatta elhelyezkedő felnőtt fogcsírát megsértheti. Figyelembe kell venni a kis páciens korát, az adott fog váltódási ütemét, hisz hamarosan kipottyanó fogat nem érdemes „tartogatni”, akár ki is lehet húzni. Viszont ha 1 év vagy annál több a várható kibújás, a fogtorlódás elkerülése végett a fog megtartása (akár gyökérkezeléssel) a cél. Amit azonban tudnunk kell, hogy egy fiatal gyermek tejfogának gyökérkezelése nagy türelmet kíván mind a gyermek, mind a fogorvos részéről és csak olyan esetben szabad belekezdeni, ha jó a kommunikáció és megvan a bizalom is a két fél között.

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!