2020

Fog-Blog

Milyen veszélyt jelentenek a kismotorok a gyermekek fogára?

A múlt héten 4 szomorú szülő kereste fel rendelőnket 3-5 év közötti gyermekével, mivel kismotorozás közben a gyerekek felső középső fogai sérültek meg kisebb, nagyobb mértékben.  Az egyik sérülés nem volt vészes, csak a fog csücske tört le, a kicsi nem is panaszkodott fájdalomra, az ijedségen kívül más gond nem is volt.  A törés vonalát lesimítottuk, hogy ne legyen szúrós, vagy éles.

A második esetnél már a tejfog törése nagyobb fokú volt, és mivel a tejfogak gyökérkamrái tágak, közel vannak a felszínhez, így a gyökércsatorna is sérült volt. A kicsi fájdalmat is érzett, nem tudott enni rendesen. Elláttuk a sérülést, most panaszmentes a fog, de nem biztos, hogy a fogváltásig az is marad.

A harmadik esetnél, mely fényképet már korábban bemutattunk Facebook oldalunkon, olyan súlyos volt a törés, hogy sajnos a tejfogat el kellet távolítani. A frontfogakat a gyerekek 6-8 éves korukig meg kellene tartani, hiszen a fogváltás nem egyszerre, egymást követve történik, ezért a hely fenntartása miatt fontos ezeknek a fogaknak a helyülön maradni.

kismotor baleset A negyedik kisgyereknél a sérülés során mindkét metszőfoga letört, a gyökércsatornák megnyíltak, így gyökérkezelni kellett a fogakat. Ezek a sérülések elkerülhetők lettek volna, ha háromkerekű kismotor helyett futóbicikliznek az apróságok. Sokkal biztonságosabb, egy kicsit „edzi” a gyerekek egyensúly érzékét és hamarabb megtanulnak kétkereküzni is. A kismotor hátsó kerekei túl közel vannak egymáshoz, -ez persze azért van így, hogy lábbal hajtani lehessen-, de emiatt ez a játék nagyon labilis és már kicsi kormányozásnál is, apró kavicsra kerekezésnél, főleg, ha a gyerekek száguldanak vele, márpedig száguldanak, könnyen megbillen.

Tudjuk tapasztalatból is, hogy imádják a kicsik ezeket a motorokat, de a veszélyt csak akkor észlelik, ha már a baj megtörtént. Azt tanácsolom, hogy a gyerekek inkább futóbiciklit használjanak a kisebb, nagyobb fogsérülés elkerülése érdekében.

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!