2020

Fog-Blog

Tudod mi a fogszuvasodás és mi okozza?

A fogszuvasodásért elsősorban a lepedék felelős, ami állandóan képződik a fogon, elhalt sejtekből, apró ételrészekből és a nyál mucinjából áll, több millió baktérium található benne, melyek, ha szaharózzal kerülnek kapcsolatba, hamarosan savat termelnek. A sav megtámadja a fogzománcot és ha nem tisztítjuk meg a fogat a lepedéktől, kilyukasztja a fogunkat. Ha a fogunk hidegre, melegre, édesre érzékeny, ha spontán fájdalmat tapasztalunk, ha foltokat, vagy már lyukat látunk a fogunkon, keressük fel s fogorvosi rendelőt. A szuvasodás megelőzhető alapos fogmosással, helyes étkezéssel, kevesebb savas italok fogyasztásával, fluoriddal. Fogszuvasodás A fogszuvasodás megelőzésének legegyszerűbb módja a napi legalább kétszeri alapos fogmosás, melyet az öblögetés nem helyettesít. Legfontosabb az esti tisztítás, amely után már csak legfeljebb buborékmentes, tiszta víz fogyasztható. Az elfogyasztott étel, ital jelentősen befolyásolja fogaink egészségét. A szuvasodást okozó savak kialakulását az ételben található cukor segíti elő, különösen veszélyes a szaharóz, mely legnagyobb mennyiségben a sütikben, édességekben található. A rostos ételek fogyasztása maga is erősen súrolja, tisztítja a fogakat. A gyümölcslevek, az édes szörpök, a buborékos víz, mind ellenségei a fogainknak, mivel cukortartalmuk igen magas, túl hosszú ideig érintkezve a foggal, savat termelnek és szuvas lesz a fogunk. Megelőzésként ajánlott a gyermekeknél alkalmazható barázdazárás, mely a kicsi hatéves kora körül aktuális, hiszen ebben az életkorban bújnak ki az első maradó örlőfogak, amelyek zegzugos rágófelszíni részén lévő mély barázdák, árkok tölthetők fel és ezzel kisebb a szuvasodás kockázata. Sokszor mi magunk nem vesszük észre a kisebb elváltozást, de a fogorvos kellő megvilágítás mellett, már a zománcon lévő apróbb lyukat is meglátja és ennek kezelése még nem olyan nagy beavatkozás, kisgyermekeknél is fájdalommentesen elvégezhető.

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!