2020

Fog-Blog

Tudod, hogyan kezd fejlődni a baba foga?

A várandosság negyedik hónapja után kezdődik a baba fogainak kialakulása. A kisbaba a mama szervezetéből ehhez a vérkeringésen keresztül kálciumot és foszfátot vesz fel, de szüksége van még növekedési hormonokra és D-vitaminra is. A fogak fogcsíraként kezdik életüket az állcsontok kis „zsákocskáiban”, a fogcsírákból alakulnak ki a fogkoronák amelyek előtörést követően már a szájban látszanak. A gyökerek fejlődése teljesen csak a fogak kibújása után fejeződik be. Szervezetünk legkeményebb szövete a fogzománc, amely a fog koronai részét borítja. A tejfogak mérete az állcsontok méreteihez igazodik, a baba növekedésével az állcsontok is növekednek, amelyet a szopás közben végzett nyelv- és ajakmozgások serkentenek. Ezért van nagy jelentősége a szoptatásnak! A maradó fogak fejlődése is már a várandosság harmadik trimeszterében megkezdődik, de csak a születés után gyorsul fel a folyamat, hiszen ezek a fogak méretük miatt nem férnének el a pici állcsontokban. A felnőtt fogak fejlődésük során nyomást gyakorolnak a tejfogak gyökereire, ennek hatására azok felszívódnak, a fogak meglazulnak, majd kipotyognak, ezzel helyet adnak a nagyobb méretű maradó fogaknak, amelyek kezdetben még nem biztos, hogy a végleges helyükön bújnak elő. Ha valaki kisebb állcsontot és nagyobb méretű fogakat örököl szüleitől, nagy valószínűséggel fogszabályozásra lesz szüksége torlódás miatt!

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!