2020

Fog-Blog

Mikor szükséges a tejfogak eltávolítása?

Hogyan készítsem fel gyermekem a tejfoga eltávolítására? Az egyik legrémisztőbb fogászati beavatkozás gyermek- és felnőttkorban egyaránt a foghúzás, amelyet nehéz elkerülni. Mikor válik szükségessé a tejfogak eltávolítása? Az egyik ok amikor a maradó fog számára nincs elegendő hely, soron kívül kezd előtörni és szeretnénk elkerülni a későbbi fogszabályozást. Normál esetben a maradó fogak növekedésük során a tejfogak gyökerére nyomást gyakorolnak, ennek következtében azok gyökerei felszívódnak. Ilyenkor már csak az izgő-mozgó koronai részt kell eltávolítani, ami nem jár fájdalommal.

A másik ok, amikor a tejfogban szuvasodás miatt, vagy baleset következtében elhal az ideg, gyulladás alakul ki amelyet, semmilyen módón nem tudunk meggyógyítani, a gyermek arca megdagad, fájdalma, esetleg láza van. A tejfogak gyökérkezelése nem egyszerű dolog, nem is igazán sikeres és végrehajtható feladat. Marad tehát a foghúzás. A harmadik lehetséges ok, amikor a maradó fogak és az állcsontok mérete közötti eltérés miatt később fogszabályozás válhat szükségessé és a rendellenesség sorozatos foghúzással korrigálható és így a rögzített készülék elkerülhető ezzel a beavatkozással.

A tejfogak eltávolítása történhet helyi érzéstelenítésben ízesített zselével, vagy injekcióval. Ez utóbbi ijeszti meg leginkább a kicsiket. A felszívódott gyökerű mozgó tejfogak eltávolításához elegendő a zselés zsibbasztás nem szükséges szuri. A „gyökeres” fogak húzásához már elengedhetetlen a z érzéstelenítés úgy, mint a felnőtteknél, csak kisebb adagban. Hogyan tudjuk felkészíteni őket a komoly beavatkozásra? A gyermekek felkészítése a foghúzásra nem egyszerű feladata a szülőknek, de fontos szerepük van abban, hogy a fogorvost, illetve a fogászati kezelést ne félelemmel fogadják az apróságok. Az egyik javaslat, hogy a gyermek már akkor találkozzon a fogorvossal, amikor még nincs semmi problémája a fogaival. Néhány panaszmentes időben elvégzett vizsgálat együttműködővé teszi az lurkókat, nem tartanak a kezeléstől, megszokják a környezetet, a zajokat, szagokat, illatokat, a rituálét, az öltözékünket, (maszkot, kesztyűt), az eszközöket és, hogy valójában nem látnak semmit a beavatkozásból, így számukra misztikum az egész. Másik fontos dolog, hogy megbeszélje a szülő a gyerkőccel, hogy mi fog történni, amit persze a mi is a rendelőben részletesen elmondunk, megmutatunk. Az injekciótól, a tűszúrástól való félelem a leggyakoribb probléma a kezelésnél a gyerekek lelkében. Hiszen az oltások során már korábban megtapasztalták, hogy az bizony fáj! El kell mondani nekik, hogy ez egy kicsit másabb érzés, de a szúrás helye is elzsibbasztható. Az érzéstelenítéssel biztosítjuk, hogy a foghúzás ne fájjon, ezért van ez a szükséges rossz. A foghúzás során nyomást, feszegetést, recsegést, ropogást fognak érezni és hallani, de ez fájdalmat nem okoz, a bal kezük felemelésével jelezhetik felénk, ha álljunk meg közben, vagy szeretnének egy kis szünetet tartani. Úgy gondolom mindig az igazat kell mondanunk, hogy ne érje a piciket csalódás és a következő kezelésre is bátran eljöjjenek! Gyermekkorban a fogváltás idején normális esetben a maradó fog növekedésekor a tejfogak gyökere, vagy gyökerei felszívódnak, így azok szinte maguktól kipotyognak. A felnőtt fogak méretei eltérnek a tejfogakétól, az állcsontok fejlődése nem minden esetben történik megfelelő ütemben a fogak növekedésével, fogtorlódás lép fel, a tejfogak gyökere nem szívódik fel, a maradó fog nem a neki megfelelő helyen tör elő. Ebben az esetben szükséges a tejfogak eltávolítása.

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!