2020

Fog-Blog

Mi történik, ha nem szeretnék fogszabályozót hordani?

A fogazati rendellenességek kialakulhatnak ujjszopás, cumizás, kendőrágcsálás, az állcsontok és a fogak nagyságbeli eltérései miatt. Az előbbiek esetén a felső fogsor előrébb áll, mint az alsó, harapáskor az alsó fogakat túlságosan előre kell tolni, hogy a falatot le tudjuk harapni, extrém esetben ez olyan fokú is lehet, hogy a harapás nem is lehetséges. Ez a rendellenesség már tejfogazatnál is látszik, könnyen korrigálható ebben a korban a kiváltó ok megszüntetésével, de vannak olyan egyszerű kivehető készülékek, „trénerek”, amelyek javítják ezt az állapotot. Ha az eltérés megmarad a maradó fogaknál is, már felmerülhet az eset súlyosságától függően, a rögzített fogszabályozó felhelyezése, sőt előfordulhat, hogy el is kell fogat távolítani, hogy elférjenek szabályosan a fogak egymás mellett. Az előre álló frontfogak az évek során folyamatosan szétnyílhatnak, egyre előrébb bújhatnak a csontból. Ilyenkor az ajkat a frontfogak miatt nem tudjuk összezárni és a nyitott száj miatt a nyálkahártya szárazsága is bekövetkezhet, a szájlégzés miatt a torok is szárazabb lehet, ami köhécseléshez vezethet. Ha nagyon torlódottak a fogak, olyan felületek keletkeznek, amelyeknek tisztítása nehézkes, vagy lehetetlen, így a lepedék megreked a fogakon és szuvasodást okoz, amelyet nehéz, vagy nem is lehet a torlódás miatt kifúrni és megtömni. Sokszor az így létrejött szuvasodások csak későn, esetleg fájdalom esetén derülnek ki, gyakran már az ideghez is közel kerül a lyuk. Egyes fogaknál is előfordul szabálytalan növekedés, pl. a szájüreg felé, vagy az ajak felé nő a fog, itt is nehéz a tisztítás és veszélyezteti a vele érintkező fogakat. Leggyakrabban a bölcsességfogak előtörésénél tapasztalunk sok szabálytalanságot, amelyeknél az érintkező felületek tisztán tartása nem ellenőrizhető és későn lehet felfedezni a szuvasodást, így akár az előtte álló fog elvesztéséhez is vezethet ez a torlódás. A fogágy un. sorvadása, visszahúzódása is fokozottabb a szabálytalanul álló fogak mellett, ínygyulladás is kialakulhat, ami fokozza a fogágybetegséget, a kinövő bölcsességfogak pedig nyomhatják a maradó fogsort és elforgathatják a fogakat. A fogazati rendellenességek az állkapocs ízületben is létrehozhatnak elváltozásokat, amelyek az ízület kattogását, beszűkülését, súlyos esetben maradandó elváltozás miatt, fájdalmát is okozhatják. A szabályosan álló fogazat tisztítása, rendben tartása, ellenőrzése mindig jobb és egyszerűbb, ezért ajánlom a fogszabályozással korrigálni a rendellenességeket még korai stádiumban. Bár manapság, már nincs időhöz kötve a kezelés, de fiatalabb korban gyorsabb ütemben végezhető el, mint idősebb korban.

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!