2020

Fog-Blog

Fogínyvérzés

Vérzik az ínyem, mossam, vagy kíméljem? Fogínyvérzés esetén gyakori dilemma, hogy ilyenkor a kíméletesebb fogmosás jobb-e, vagy a fokozottabb fogtisztítás. Használjak-e öblögető folyadékot, ha igen melyiket?

A fogínyvérzés okai között szerepel a rossz szájhigiénia, a lepedékképződés, az elálló fogtömés, a rossz, régi fogpótlás, a nem pótólt, hiányos fogazat, az emiatt kialakuló egyoldali rágás, egyes fogak túlterhelése, a dohányzás, egyes betegségek, bizonyos gyógyszerek és még sok más ok. Kialakulását segíthetik genetikai és hormonális tényezők is, pl. pubertás, terhesség, klimax, stressz is.

A nem megfelelő szájhigiénia miatt bakteriális lepedék halmozódik fel, amely ínygyulladást okoz, ilyenkor a fogíny duzzadt, vörös, könnyen vérzik. A fogak mellett nehezen tisztítható rések, ún. tasakok keletkeznek, amelyekben újabb baktériumok szaporodnak fel, így a folyamat romlása tapasztalható. Kezeletlen fogágybetegség a fogak tartószerkezetének pusztulását eredményezi, amely foglazuláshoz, súlyos esetben fogvesztéshez vezet. Fontos tudni, hogy a kezeletlen fogágybetegséget a legújabb kutatások néhány súlyos betegség okaként is feltételezik. ( pl. szív- és érrendszeri betegségek agyi érbetegségek, koraszülés ) A rendszeres, félévente elvégzett fogorvosi ellenőrzés során felfedezett ínygyulladás könnyen gyógyítható a fogkő eltávolításával, a tasakok kezelésével, a fogínyvisszahúzódás műtéti megoldásával, kiegészítve esetleg homeopátiás szerekkel. Fontos az okok felkutatása és azok kiküszöbölése is. Krónikus esetben alkati kezelés szükséges. A leírtak alapján a mechanikus tisztítás mindenképpen fontos, tehát nem szabad kímélni az ínyt, de fontos felkeresni fogorvost, aki kezeli a bajt, megkeresi a kiváltó okot és tanácsot ad a páciens számára, hogy mit tegyen és milyen öblögetőt érdemes használnia.

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!